Internationale beleggers volgen de onderhandelingen in het Catshuis over miljardenbezuinigingen op de voet. De financiële reputatie van Nederland staat op het spel. Z24 houdt de vinger aan de pols met de Rutte Rente Rating.
Het kabinet Rutte onderhandelt in het Catshuis onder grote druk over miljardenbezuinigingen. En niet alleen omdat gedoogpartner Geert Wilders binnen boord gehouden moet worden.
Nadat de Nederlandse regering zuidelijke eurolanden de afgelopen maanden kapittelde vanwege uit de hand lopende begrotingstekorten, moet Nederland zelf aan de bak. En dat is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven.
Analisten van de Amerikaane bank Citigroup stelden afgelopen week dat Nederland het meest kwetsbaar is van de vier landen eurolanden die nog de hoogste AAA-status hebben bij kredietbureaus.
Balanceeract
De eerdere kabinetsbelofte om het Nederlandse begrotingstekort in 2013 onder de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) te krijgen, vergt forse extra bezuinigingen: 9,6 miljard euro volgens de jongste schattingen van het Centraal Planbureau.
Het kabinet Rutte staat daarbij voor lastige keuzes. Als er onvoldoende wordt bezuinigd, zondigt Nederland tegen de strenge, Europese begrotingsregels waarvoor premier Rutte en minister De Jager van Financiën zich de afgelopen maanden hard hebben gemaakt.
Komt het kabinet met harde ingrepen die het tekort snel omlaag brengen, dan is de kans echter groot dat dit de economische groei verder afremt.
Alternatief is dat de regering zich meer richt op hervormingen die de economie structureel versterken. Zoals verhoging van de pensioenleeftijd, minder subsidies op de huizenmarkt (hypotheekrenteaftrek, sociale huur) en ingrepen op de arbeidsmarkt (duur van de ww-uitkering, ontslagrecht).
Hierbij liggen echter grote politieke obstakels.
Rutte Rente Rating
Op financiële markten is de onzekerheid over de poitieke en daarmee financiële stabiliteit van Nederland direct meetbaar. En wel in de vorm van het verschil tussen de rente op Nederlandse en Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar.
Historisch betaalt Nederland zo'n 0,2 tot 0,3 procentpunt meer rente dan Duitsland op tienjarige staatsleningen. Maar dit verschil is de afgelopen weken opgelopen tot 0,6 procentpunt.
Een verder oplopend renteverschil tussen Nederland en Duitsland duidt op een afbrokkeling van de Nederlandse financiële reputatie. Z24 maakt dit inzichtelijk via de Rutte Rente Rating. Die brengt de gevarenzone van de zogeheten Nederlands-Duitse rentespread in beeld.
Met de huidige signaalwaarde van een renteverschil van circa 0,6 procentpunt staat het sein op oranje. Komt Nederland de komende weken in de rode zone terecht, of keren we terug naar de veilige groene zone? Mark Rutte en Geert Wilders hebben de sleutel in handen.
Klik voor de actuele stand op de meter hieronder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl